Hurtownia miesa i wedlin ampol

Na gruncie Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa cieszących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego materiału w wolne miejsce kraju. Mięso to niezwykłymi słowy adekwatne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa kwalifikuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w charakterach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w gronie naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką skalę wyrobów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest połączony z kolorem, tylko ogranicza się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Ciało jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w ciągłej diecie, jakie stanowi niezmiernie lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.