Kasa fiskalna przepisy 2014

Razem z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest poważna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do twarzy poruszających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W naukę obowiązujących przepisów prawa tegoż nie daje się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z utrzymaniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które wyrażają swoje usługi sezonowo. Podobna forma istnieje w sukcesu podmiotów mających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W układu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej jakości nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje obecne ogromna restauracja, bądź same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie pamięta i wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich walut w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego te kasę patrzącą w terenu gastronomicznym trzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała istnieć szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do rzeczy, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla produktów z pozostałych kategorii.  Był to absolutny powód do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w obecnych terenach kasę rejestrującą należy wpisać w ruchu 2 miesięcy wynosząc od końca miesiąca, w jakim stała wykonana pierwsza pomoc gastronomiczna.